Βάδιση στις μύτες- Ιδιοπαθής βάδιση




Ένα παιδί που ξεκινάει να κάνει τα πρώτα του βήματα στις μύτες δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί. Αν όμως η βάδιση του μετά το δεύτερο έτος της ηλικίας  του, όπου κανονικά θα έπρεπε να  έχει μάθει να περπατάει σταθερά με όλο το πέλμα σε επαφή με το έδαφός, συνεχίζει να είναι στις μύτες τότε μάλλον θα πρέπει να το ψάξουμε καλύτερα για το ποια μπορεί να είναι η αιτία.

Στην πραγματικότητα η αιτία είναι άγνωστη. Πολλές φορές μπορεί να συνοδεύεται από νευρομυϊκές διαταραχές  ή παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος  (π.χ Εγκεφαλική παράλυση), από κάποια μυϊκή δυστροφία, ή  αυτισμό. Παρόλαυτα  μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά που δεν έχουν κάποια υποκείμενη παθολογία.



Συνέπειες
Τα παιδιά αυτά συνήθως έχουν σφιχτούς τους αχίλλειους τένοντες ή λόγω του αυξημένου μυϊκού τόνου ρικνωμένους  κάποιους από τους μυς της κνήμης.

Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση τις περισσότερες φορές είναι συντηρητική αλλά πάντα εξαρτάται από την ηλικία, την πάθηση αλλά και την  βάδιση του παιδιού.
  • Μέσω της φυσικοθεραπείας, οπού το παιδί μαζί με τον παιδιατρικό φυσικοθεραπευτή μέσω του παιχνιδιού μαθαίνει να βαδίζει πιο λειτουργικά.
  • Μέσω της αισθητηριακής ολοκλήρωσης παρεμβαίνοντας στο αιθουσαίο σύστημα το οποίο είναι υπεύθυνο να μεταδίδει πληροφορίες για την θέση και την κίνηση του σώματος στο χώρο
  • Χρήση ναρθήκων για την επιμήκυνση των τενόντων
  • Σε πιο σοβαρές καταστάσεις παρεμβαίνοντας χειρουργικά μέσω της επιμήκυνσης του αχίλλειου τένοντα  ή του γαστροκνήνιου μύ.

Προτεινόμενα Υποδήματα
Προτιμάμε παπούτσια που προσδίδουν στήριξη στο πόδι με φαρδιά σόλα. Το παπούτσι πρέπει να είναι άκαμπτο ή σταθερό, δεν πρέπει να  είναι πολύ ευλύγιστο ιδιαίτερα στο μεσαίο τμήμα του πέλματος.

Προτεινόμενες Δραστηριότητες

  • Περπάτημα σε ανηφόρα
  • Περπάτημα στην άμμο
  • Περπάτημα πάνω σε μαξιλάρια
  • Διαβάζουμε κάποιο παραμύθι ή κάνουμε κάποια άλλη δραστηριότητα έχοντας κάτω από τα δάχτυλα του παιδιού ένα ύψωμα (ιδανικά μια σφήνα)


Έλεγχος
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για έναν προληπτικό έλεγχο σε ηλικία ορόσημο για την ανάπτυξη του παιδιού σας και νιώστε ασφαλής για την ιδανική μυοσκελετική του ωρίμανση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το πρωτάκι μας: Μερικά tips για τη μελέτη στο σπίτι