20 τρόποι για να καλλιεργήσετε την αγάπη του παιδιού για τα βιβλία
Το βιβλίο είναι μέσο ψυχαγωγίας, πηγή γνώσης και γενικά εμφανίζεται ως ο καλύτερος
φίλος του ανθρώπου.
Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι όσο πιο πολύ διαβάζουν τα παιδιά, τόσο καλύτερα
διαβάζουν και τόσο μεγαλύτερη ευχαρίστηση αντλούν από την ανάγνωση. Δυστυχώς,
ισχύει και το αντίστροφο: τα παιδιά που διαβάζουν λίγο έχουν συνήθως χαμηλή
αναγνωστική ικανότητα. Γι’ αυτά στα παιδιά η ανάγνωση γίνεται σκληρή μάχη και την αποφεύγουν όσο μπορούν.
Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να διαβάζουν;
20 τρόποι για να καλλιεργήσετε
την αγάπη του παιδιού για τα βιβλία:
2. Γεμίστε το σπίτι με κάθε είδους υλικό για ανάγνωση, όπως βιβλία, περιοδικά, πολύχρωμοι κατάλογοι.
3. Παρατηρήστε τι τραβά την προσοχή του παιδιού, ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για εικόνες. Μετά «χτίστε» πάνω σε αυτό το ενδιαφέρον. Διαβάστε του κάτι σύντομο ή απλώς φέρτε στο σπίτι περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό.
4. Το παιδί χρειάζεται να δει εσάς να διαβάζετε για ευχαρίστηση στον ελεύθερο χρόνο σας.
5. Πηγαίνετε τακτικά με το παιδί σας σε κάποια βιβλιοθήκη. Εξερευνήστε παρέα το τμήμα με τα παιδικά βιβλία. Ζητήστε από τον βιβλιοθηκονόμο να σας προτείνει βιβλία ή περιοδικά που ίσως του αρέσουν.
6. Παρουσιάστε το διάβασμα ως μια δραστηριότητα με συγκεκριμένο σκοπό - έναν τρόπο να συγκεντρώσετε χρήσιμες πληροφορίες για μια κατασκευή, τη δημιουργία μιας συλλογής ή τη διοργάνωση ενός οικογενειακού ταξιδιού.
7. Ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να διαβάζουν στα μικρότερα αδέρφια τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά χαίρονται να επιδεικνύουν τις ικανότητές τους σε ένα κοινό που τα θαυμάζει.
8. Παίξτε παιχνίδια που συνδέονται με την ανάγνωση, όπως το σκραμπλ, ή επιτραπέζια στα οποία οι παίκτες πρέπει να διαβάσουν κάρτες και οδηγίες.
9. Κάποια στιγμή που η οικογένεια είναι συγκεντρωμένη, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του φαγητού, μοιραστείτε τις σκέψεις σας για κάτι που διαβάσατε, έτσι ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν το ίδιο.
10. Ορίστε κάποια συγκεκριμένη ώρα για διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων, για παράδειγμα 20 λεπτά πριν από το βραδινό ύπνο ή αμέσως μετά το φαγητό. Ακόμα και 10 λεπτά μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τις συνήθειες του παιδιού.
11. Διαβάστε δυνατά στο παιδί, ιδίως σε ένα παιδί αποθαρρυμένο από τη χαμηλή αναγνωστική ικανότητά του. Η ευχαρίστηση να σας ακούει να διαβάζετε αντί να παλεύει μόνο του ίσως αποκαταστήσει τον αρχικό ενθουσιασμό του για τα βιβλία και την ανάγνωση.
12. Ενθαρρύνετε το παιδί να σας διαβάσει δυνατά ένα συναρπαστικό απόσπασμα από ένα βιβλίο, κάτι ενδιαφέρον από την εφημερίδα ή κάτι αστείο από ένα κόμικ. Όταν τα παιδιά διαβάζουν δυνατά, μην θεωρείτε ότι οφείλουν να διαβάσουν σωστά κάθε λέξη. Ακόμα και οι ικανοί αναγνώστες κάνουν λάθη ή προσπερνούν λέξεις κάπου κάπου.
13. Χαρίστε στις γιορτές και τα γενέθλια βιβλία και περιοδικά με βάση τα ενδιαφέροντα του παιδιού.
14. Διαμορφώστε ένα ιδιαίτερο μέρος για να τοποθετεί το παιδί τα βιβλία του, ακόμα και μία όμορφη «γωνιά ανάγνωσης».
15. Χρησιμοποιήστε τον σελιδοδείκτη. Θυμίστε στα μικρότερα παιδιά ότι δεν χρειάζεται να τελειώσουν αμέσως ένα βιβλίο. Μπορείτε να σταματήσετε έπειτα από μερικές σελίδες ή ένα κεφάλαιο και να συνεχίσετε από αυτό το σημείο κάποια άλλη στιγμή. Μην προσπαθείτε να πείσετε το παιδί να τελειώσει ένα βιβλίο που δεν του αρέσει. Προτείνετε να το αφήσει στην άκρη και να δοκιμάσει κάποιο άλλο.
16. Χαρίστε στα παιδιά μια βραδιά γέλιου και διασκέδασης με αφορμή κάποιο βιβλίο. Πολλά παιδιά (αλλά και γονείς) αντιμετωπίζουν το διάβασμα σαν δραστηριότητα που απαιτεί μεγάλη σοβαρότητα. Ένα βιβλίο με ανέκδοτα, μια ιστορία με γρίφους και αινίγματα, ένα αστείο απόσπασμα που διαβάζεται φωναχτά μπορεί να αποκαλύψει και μια άλλη πλευρά του διαβάσματος.
17. Επεκτείνετε τις θετικές εμπειρίες που μπορεί να έχει το παιδί διαβάζοντας ένα βιβλίο. Για παράδειγμα, αν το παιδί ευχαριστήθηκε ένα βιβλίο για δεινόσαυρους, συνεχίστε με μια επίσκεψη στο μουσείο φυσικής ιστορίας.
18. Προσφέρετε κι άλλα κίνητρα για να ενθαρρύνετε τη φιλαναγνωσία. Επιτρέψτε στο παιδί σας να μείνει ξύπνιο 15 λεπτά παραπάνω ώστε να τελειώσει ένα κεφάλαιο, υποσχεθείτε να πάτε σινεμά για να δει την ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο που διαβάζει, αφού το τελειώσει ή απαλλάξτε το από κάποια δουλειά του σπιτιού, προκειμένου να έχει λίγο παραπάνω χρόνο για διάβασμα.
19. Μειώστε το χρόνο που βλέπει τηλεόραση, ώστε να έχει περισσότερο χρόνο για διάβασμα. Ποτέ όμως μην χρησιμοποιείτε την τηλεόραση σαν επιβράβευση επειδή διάβασε κάποιο βιβλίο ή σαν τιμωρία επειδή δεν διάβασε.
20. Το διάβασμα δεν εξαντλείται στις σελίδες ενός βιβλίου. Τι λέτε για τα μενού, τις πινακίδες στο δρόμο, τις ετικέτες στα τρόφιμα και τις παρτιτούρες; Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για διάβασμα που μπορεί να προκύψει μέσα στην πολυάσχολη ζωή μιας οικογένειας.
πηγή: RIF Parent Guide Brochure.
http://www.rif.org/
http://www.rif.org/