Τραγούδια, Νανουρίσματα και Γλωσσική Ανάπτυξη


Έρευνες έχουν αποδείξει ότι, τα νανουρίσματα προσφέρουν πολύ περισσότερα από το να αποκοιμίζουν απλά ένα μωρό. Παρέχουν ευκαιρίες για την εξέλιξη των παιδιών, καθώς επίσης και προωθούν μια σχέση στοργής μεταξύ γονέα- παιδιού. Εκτός από την εμφύτευση της αγάπης για τη μουσική στο παιδί, τα νανουρίσματα θέτουν τα θεμέλια για τη γλωσσική ανάπτυξη στο μέλλον, καθώς το περιβάλλον του παιδιού ειδικά πριν από την ηλικία των τεσσάρων, όταν η νοημοσύνη αυξάνεται πιο γρήγορα, ασκεί πολύ μεγάλη επίδραση (Howle 1989).

Η γλωσσική ανάπτυξη αρχίζει με τη γέννηση. Τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής τους τα παιδιά διαμορφώνουν τους βασικούς δίαυλους μάθησης στον εγέφάλό τους (Bloom, 1964). Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο εγκέφαλος είναι πολύ δεκτικός στη μάθηση με τη βοήθεια των 5 αισθήσεων της όρασης, ακοής, γεύσης, αφής και όσφρησης, αλλά και με την πράξη δηλαδή κάνοντας κάτι (Dryden & Vos, 1997). Αργότερα στην ενήλικη ζωή, όλα όσα μαθαίνει ένα άτομο θα στηριχτούν στις πληροφορίες που έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ετών, συμπεριλαμβανομένων των ήχων που αποτελούν μέρος μιας γλώσσας (Kotulak 1996). Αν οι ενήλικοι μιλούν και τραγουδούν με τα παιδιά, θα αναπτυχθεί η δυνατότητά των παιδιών να διακρίνουν τους ήχους και τους ρυθμούς της γλώσσας τους. Αρχίζουν να καταλαβαίνουν πώς κατασκευάζεται η ομιλία, και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να γίνουν ομιλητές της μητρικής τους γλώσσας.

Αυτά τα πρώτα έτη ανάπτυξης του παιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντικά και, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, υπάρχει μια σειρά χρονικών διαστημάτων τα λεγόμενα "παράθυρα μάθησης" στα οποία τα παιδιά μαθαίνουν γρηγορότερα και ευκολότερα, ενώ παράλληλα αυξάνεται η ανάπτυξη του εγκεφάλου. Στο τέλος αυτής της περιόδου γίνεται δυσκολότερο, μερικές φορές αδύνατο, για το παιδί να μάθει το ίδιο πράγμα (Wolfe 1998). Η καλύτερη χρονική περίοδος για να μάθει ένα παιδί μια δεύτερη γλώσσα είναι μεταξύ της γέννησης και της ηλικίας των έξι.

Η θεωρία σχετικά με τα "παράθυρα μάθησης" είναι σχετικά πρόσφατη και ακόμα συζητήσιμη. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι, ένα πλούσιο συναισθηματικά και γλωσσικά περιβάλλον βοηθάει να αναπτυχθεί γρηγορότερα η νοημοσύνη ενός παιδιού. Τα νανουρίσματα συνδυάζουν αυτούς τους δύο παράγοντες, δηλαδή ένα συναισθηματικά ασφαλές και θερμό καταφύγιο για το παιδί και συγχρόνως τους ήχους και τους ρυθμούς της μητρικής του γλώσσας ή της γλώσσας ενός άλλου πολιτισμού.




πηγές:
Bloom, B.S. (1964). Stability and Change in Human Characteristics. New York: Wiley.
Dryden, G. & Vos, J. (1997). The Learning Revolution. Auckland, NZ: The Learning Web.
Howle, M.J. 1989. Twinkle, Twinkle Little Star: It's More Than Just A Nursery Song. Children Today, July-August.
Kotulak, R. (1996). Inside the Brain. Andrews and McMeel.
Wolfe, P., and R. Brandt. 1998. What do we know from brain research?
Educational Leadership

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το πρωτάκι μας: Μερικά tips για τη μελέτη στο σπίτι